Historie Mother Goose

Van stadskasteel naar beroemd en berucht krakerspand tot een prachtige thuishaven voor gasten. Mother Goose Hotel opende in 2014 haar deuren in de voormalige Ubica panden aan de Ganzenmarkt.

Stadskasteel

De geschiedenis van het monumentale gebouw waarin Mother Goose is neergestreken, gaat ver terug in de tijd. In de middeleeuwen, vanaf ongeveer 1100, kregen vooraanstaande Utrechters van de bisschop toestemming stenen huizen te bouwen. Dat was in die tijd heel bijzonder. Vaak bouwden ze een groot kasteel om mee te pronken en een kleiner huis ernaast. Dat was in de winter tenminste te verwarmen. Je kunt deze bouwwerken gerust beschouwen als de Nederlandse versie van de ‘Italiaanse pallazi’. Huize Compostel, het middelste van drie huizen tussen de Schoutenstraat en de Telingstraat, was één van deze bouwwerken. 

Eeuwenoude en karakteristieke elementen

Met haar platte dak en haar strakke muren was de ouderdom van het gebouw in betrekkelijke mate af te leiden aan de stenen van de 19e- eeuwse voorgevel. Een brand in de zomer van 1989 bracht hier verandering in. Tijdens de opruimingswerkzaamheden werden de muren ontpleisterd. Het ware karakter van het huis kwam toen goed naar voren en het bleek dat het hier ging om een huis uit de groep zogenaamde stadskastelen. Er zijn nog bouwdelen van het oorspronkelijke stadskasteel aanwezig: de haard op de eerste verdieping, een houten spiltrap, een eiken luik en meerdere muurdelen.

Ubica panden

Mother Goose is gevestigd in de voormalige Ubica panden. Deze twee naast elkaar gelegen panden aan de Ganzenmarkt in de binnenstad van Utrecht, hebben een rijke en bewogen geschiedenis. 

Van de 16e tot de 20e eeuw hebben de Ubica panden dienst gedaan als woning voor verschillende families, apotheek, boekhandel, drukkerij, loodgietersbedrijf, bakker, winkelier, een meubelmaker en een matrassenmakerij. De Ubica panden, zoals de panden in Utrecht bekend staan, danken hun naam aan de matrassenfabriek die hier van 1931 tot 1990 gevestigd was. 

Eind jaren 80 verdween matrassenfabriek Ubica uit het gebouw. Krakers namen de leegstaande boedel over.

Foto: Utrechts Archief, Fotodients GAU

Krakers betrekken de panden

De krakers knapten de panden met beperkte middelen op en maakten deze weer geschikt voor bewoning door 10 tot 15 krakers. In de panden werden in de loop der tijd verschillende activiteiten georganiseerd: concerten, een veganistisch restaurant, een vrije internetwerkplaats, een infoshop, kunstexposities en een plek waar bakfietsen uitgeleend werden.

In 2002 werden de voorgevels door de krakers geschilderd in respectievelijk zwart en wit, met in het midden een gele ruggengraat. Niet iedereen was hiervan gecharmeerd. Volgens de gemeente was deze schildering, tegenover het stadhuis, in strijd met de "redelijke eisen van welstand". Na een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem dat de Ubica panden ontruimd moesten worden, kwamen de krakers in mei 2013 in opstand. Een aantal krakers werden gearresteerd. 

Mother Goose strijkt neer

Na de ontruiming zijn de panden onbewoonbaar verklaard en zijn de onderste verdiepingen dichtgetimmerd. In 2012 is het pand opgekocht met als doel er een hotel en een grand café van te maken. Inmiddels is Mother Goose een feit en al jaren één van de meest geliefde boutique hotels van Utrecht. 

Exclusief voor directe boekingen Waarom direct boeken? x

Boek jouw overnachting bij Mother Goose direct via onze website en profiteer van onze exclusieve extra's. Wanneer je direct boekt krijg je 5% korting.

Bekijk onze kamers